For to uger siden var Konrad, Mads og jeg i Norge på vandretur. Vi var i Langsua Nationalpark små 4 timer nord for Oslo. Det var en tur for store gutter, så Svende Banan på to et halvt blev hjemme, og farmand var så sød at blive hjemme sammen med ham.

Konrad er 7, Mads er 5 og jeg er 42. Jeg vil skyde på at vores vægtfordeling i rygsækkene passede meget godt i forhold til vores aldersfordeling. Jeg havde et par og tyve kg, Konrad havde mellem 4 og 5 og Mads mellem 2 og 3 kg. Indholdet i vores rygsække kommer i en anden post, for her skal det handle om distancer.

De fleste vandreruter i Norge – og en masse andre steder – er angivet med et antal timer, som gennemsnitsvandreren bruger på at tilbagelægge den. Hvem der lige er gennemsnitsvandrer ved jeg ikke, men det er ikke børn 😀

Når vi vandrer eller går er der en masse ting der fænger gutterne. Jeg går bare og nyder naturens storslåethed og siger “Gud, hvor er her flot!”, “Er i sultne?”, “Nogen der lige skal tisse?” eller andet klogt…

Ungerne finder pinde og sten, og det er ikke bare pinde og sten. Det er våben, og amuletter, ildsværd og megalodontænder. Deres tempo er fantastisk. De veksler mellem hop, spring og løb til ned og kravle, snige, protestere-gå-enormt-langsomt og nogen gange en hastighed hvor vi følges ad. Det er så sjovt at opleve dem derude.

Når stien er snørklet og snoet er de på udkig efter trolde, får eller krigere og når stien er lige og lang med en fantastisk udsigt for eksempel over højfjeldet, kan de synke helt sammen ved tanken om hvor “sygt langt vi skal gå Mor!

Vi var afsted i 5 dage og vandrede fra hytte til hytte – det betød at vi skulle tilbagelægge en bestemt distance hver dag, og derfor ikke bare kunne lege og hygge. Vores hytter lå mellem 11 og 8 km fra hinanden og til mine gutter passer en dagsdistance på 10ísh i fjeldet rigtig godt. Ikke for langt – ikke for kort.

Langsua er tilgængeligt fjeld – det er ikke svær vandring, men det er stadig på højfjeldet med omskifteligt vejr og klippeterræn, hede, mos og lav bevoksning som både bliver ret våd og som giver lidt modstand til korte ben.

På de 5 dage vi var afsted, var vores kilometertid meget varierende, men i det store hele og by the end of the day gik vi omtrent 2 kilometer i timen all inclusive. Det vil sige med legepauser, nu-er-det-SLIIIIIIIIIIIIK-tid, tissepauser, madpauser, forcere bække, kyle sten, være Star Wars, drille, lave pøller, fylde vanddunke og alt muligt andet.

Den ene af ruterne vi gik var angivet til antage 4 timer på kortet, og vi nakkede den på 8. Alle børn eller forskellige, dage er forskellige, vejr, terræn og ruter er forskellige, men jeg synes nu alligevel at jeg fik en ganske solid ide om hvor langt jeg kan gå med børnene og det stadig er en dejlig oplevelse for dem – for det er det allervigtigste!

Kom ud i naturen med dine små børn

Inspiration til små og store eventyr i børnehøjde

Tak for din tilmelding. Du får velkomstmail om lidt. Hvis du ikke i løbet af få minutter ser den i din indboks, så prøv at tjekke dit spamfilter.

Share This